Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50 g Kasza jaglana, sucha
45 g Serek tofu
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
1 sztuka Algi morskie nori
1 ząbek Czosnek
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Sos sojowy, jasny
1,5 łyżki Olej rzepakowy
2 szczypty Papryka słodka wędzona
2 szczypty Tymianek suszony
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

411
Energia
14 g
Białko
57 g
Węgl.
16 g
Tłuszcze
6 g
Błonnik
Placki z kaszy jaglanej i nori

Placki z kaszy jaglanej i nori

Masz ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni? Algi morskie, jeden z największych przysmaków Azji, świetnie smakują nie tylko w sushi, ale także w połączeniu z kaszą jaglaną. Spróbujesz?

  • 30 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.

KROK 3: Nori posiekaj i namocz.

KROK 4: Czosnek obierz i posiekaj.

KROK 5: Do ostudzonej kaszy dodaj tofu, czosnek, nori, sok z cytryny, sos sojowy oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i uformuj kotlety.

KROK 6: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smaż kotlety przez kilka minut z obu stron.

Porady Tomka:

Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 600 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą
następny
Zupa kukurydziana z komosą ryżową

Dodaj Komentarz