Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.
KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.
KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Na koniec wsyp mąkę gryczaną sodę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.
*Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.
Smacznego!
16 Comments Ukryj Komentarze
Czy te ciastka możnaby zrobić z samej mąki gryczanej?
Oczywiście 🙂 Zajrzyj do przepisu raz jeszcze
Już jestem głodna ! Mniam 🙂 napewno wypróbuję!
Do dzieła! 🙂
Czy można zamiast ksylitolu dać miód?
Jak najbardziej, śmiało.
Co zamiast masła? Tylko nie olej kokosowy…
Obawiam się, że bez masła lub oleju kokosowego mogą nie wyjść ze względu na zbyt rzadką konsystencję innych tłuszczy – zamienników.
Kasza gryczana palona czy niepalona?
Basiu, kasza gryczana palona.
Masło orzechowe, z ocheszkow ziemnych czy z orzechów laskowych typu Nutella?
Wszystko byle nie Nutella, sugeruję wybrać coś z lepszym składem 😉 Wybór masła orzechowego pozostawiam Tobie, dodaj takie jakie lubisz.
Te ciastka są świetne! Nie sądziłam, że będą takie kruche!
🙂
A czy bez kakao wyjdą? inne zamienniki nie wchodzą w grę, walczymy z przewlekłymi zaparciami…:(
Oczywiście, że tak 🙂 Nie będą miały tylko posmaku kakaowego.