Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza gryczana, sucha
1 szt Jaja kurze surowe
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia, bezglutenowy
1/4 łyżeczki Soda oczyszczona
120g Masło extra
2 łyżki stołowe Ksylitol 30g
2 łyżki stołowe Kakao 16%, proszek 20g
3 łyżki stołowe Masło orzechowe 60g
1 łyżeczka Aromat waniliowy

Wart. odżywcza / 100g

220
Energia
4g
Białko
18g
Węgl.
15g
Tłuszcze
2g
Błonnik
Gryczane ciasteczka maślane

Gryczane ciasteczka maślane

Kuchnia:

    Bardzo szybkie i smaczne ciasteczka. Niewielkim nakładem pracy otrzymujemy zachwycająco rozpływający się w ustach deser, rodem z domowego zacisza. Któż by się nie skusił? Uwaga jednak na kalorie, a więc na porcję! Przy tym deserze łatwo stracić głowę, jednak rozsądek będzie potrzebny! Smacznego więc!

    • 40 minut
    • Porcje 10
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyjmij z lodówki masło.

    KROK 2: W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Możesz też wykorzystać gotowy jej odpowiednik.

    KROK 3: W oddzielnej misce zmiksuj ze sobą podgrzane do temperatury pokojowej (lecz nie rozpuszczone) masło z ksylitolem do uzyskania aksamitnej, dość puszystej masy. Następnie połącz z masą jajo a w kolejnym kroku kakao, masło orzechowe i aromat waniliowy. Na koniec wsyp mąkę gryczaną sodę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj, lekko zagniatając ciasto. Uformuj z niego średniej wielkości ciasteczka i wykładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia powierzchni ciasteczek.

    *Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i mogą się łamać. Poczekaj więc aż wystygną.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 15 519 razy, 3 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Quesadillas z mięsem mielonym i pęczakiem
    następny
    Spring–rolls z chrupiącymi warzywami i pikantną kaszą jaglaną

    16 Comments Ukryj Komentarze

    Obawiam się, że bez masła lub oleju kokosowego mogą nie wyjść ze względu na zbyt rzadką konsystencję innych tłuszczy – zamienników.

    Wszystko byle nie Nutella, sugeruję wybrać coś z lepszym składem 😉 Wybór masła orzechowego pozostawiam Tobie, dodaj takie jakie lubisz.

    Dodaj Komentarz