Sposób przygotowania:
KROK 1: Ziemniaki obierz, przepołów i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź i odstaw do ostudzenia. W tym czasie kaszę gryczaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Po tym czasie przełóż ziemniaki do dość wysokiej miski i zmiażdż tłuczkiem na gładka masę. Dodaj do nich mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wybij jajo i wszystko szybko wymieszaj (mieszaj całość jak najkrócej. Staraj się nie dodawać więcej mąki). Powinno powstać dość elastyczne ciasto.
KROK 3: Ciasto podziel na kilka mniejszych części. Wyłóż na stolnicę podsypaną mąką gryczaną. Część masy uformuj mokrymi rękoma w rulonik, a następnie ucinaj je ostrym nożem tworząc drobne kopytka. Następnie formuj je w kuleczki i końcówką widelca wytłocz w nich wzorek.
KROK 4: W dużym garnku zagotuj osoloną wcześniej wodę. Jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do minimum i wrzuć po około 15-20 sztuk gnocchi. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze około 1-1,5 minuty, a następnie wyłów je i połóż na blasze do pieczenia do momentu wystygnięcia.
KROK 5: Na nagrzanej patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojone pomidory z puszki. Smaż sos do momentu, aż zacznie bulgotać. Przypraw go do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką.
KROK 6: Do tak przygotowanego sosu dodaj gnocchi i gotuj dokładnie je mieszając przez około pół minuty. Następnie od razu podawaj.
*W wersji wegańskiej: 1 łyżka mielonych nasion lnu + 3 łyżki stołowe wody = kleista zawiesina zastępująca jajo
Smacznego!
Wskazówki:
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki.
13 Comments Ukryj Komentarze
Jeżeli mam już gotowa make gryczana to ile gram użyć ? Dzięki za odpowiedź:)
A jak myślisz, ile mąki gryczanej powstaje ze zmielenia 180g kaszy gryczanej?
Jeżeli chodzi o gramaturę, to będzie identyczna – 180g kaszy da 180 g mąki. Zmieni się tylko objętość 🙂
A jak jest np.z płatkami owsianymi? W którymś z przepisów tutaj były 2 łyżki płatków do zmielenia. Jeśli już mam mąkę owsianą to też mam wziąć 2 łyżki? Wydaje mi się, ze tutaj jednak objętość będzie inne, ale mogę się mylić.
Należy wziąć zmielonej także 2 łyżki 🙂
Czy kasza ma być palona czy niepalona? Pozdrawiam
Może być zarówno palona jak i niepalona, jak chcesz 🙂
to może być pycha, a właśnie zastanawiałam się co zrobić z mąki gryczanej,
inspiracji nigdy dość! 😉
Nie wiem dlaczego ale rozwalaja się podczas gotowania 🙁
Może to kwestia ziemniaków? Muszą być całkowicie ostudzone, a najlepiej, ugotowane poprzedniego dnia. Spróbuj bardziej zagniatać lub po prostu, wyławiaj wcześniej! 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej!
Dodaj nieco więcej mąki i gotuj w wodzie takiej ledwie pyrkającej.
U mnie to pomogło.
Gosiu dzięki za porady od Ciebie, uwzględnię to we wskazówkach. 🙂