Jaglane knedle ze śliwkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza jaglana, sucha pełna szklanka
75g Skrobia ziemniaczana 3 łyżki stołowe
15g Syrop klonowy 3 łyżeczki
385g Śliwki
20g Orzechy włoskie, tarte 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

430
Energia
9g
Białko
88g
Węgl.
6g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Jaglane knedle ze śliwkami

Kuchnia:

    Kolejna, świetna alternatywa dla osób będących na diecie bezglutenowej, którzy chcą dalej korzystać z walorów tradycyjnej kuchni. Kasza jaglana to bogactwo wartościowych składników odżywczych, a w połączeniu ze śliwką, staje się prawdziwą bombą odżywczą. Smacznego! :)

    • 45 minut
    • Porcje 3
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw do wystudzenia.

    KROK 2: Wystudzoną kaszę jaglaną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.

    KROK 3: Tak przygotowane ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich uformuj na mały krążek.

    KROK 4: Na środku krążka połóż połówkę wydrążonej śliwki, zawiń i uformuj w rękach kulkę.

    KROK 5: Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 4-5 minut.

    KROK 6: Gotowe knedle posyp uprażonymi, tartymi orzechami.

    *Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy przy formowaniu knedli zwilżać dłonie wodą.

    **Knedle możesz podawać również polane jogurtem lub miodem.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 8 769 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Gryczane gnocchi z sosem maślano-pomidorowym
    następny
    Gryczany chlebek z chia i pestkami dyni

    15 Comments Ukryj Komentarze

    Raczej nie polecam wymiany mąki ziemniaczanej z tego przepisu. Pełni ona specyficzną, ważną rolę „zestalającą” ciasto. Wydaje mi się, że jej zastąpienie inną mąką spowoduje, że całe ciasto będzie mało elastyczne i będzie się rozpadać 🙁

    Te knedle są wspaniałe! Do tej pory robiłam tradycyjne z ziemniaków wg M.Gessler, te jednak są znacznie lepsze. Gotowe knedle po obtoczeniu w orzechach polałam syropem klonowym i posypałam cynamonem – cynamon być MUSI 🙂
    Dziękuję za ten przepis, będę często do niego wracać.

    Dorota, takie komentarze są dla nas jeszcze większą motywacją do działania. Serdeczne dzięki i zachęcam nieskromnie do kolejnych testów naszych przepisów! <3

    Aniu, spróbuj następnym razem lekko rozgotować kaszę, aby była bardziej kleista. Możesz dodać też odrobinę więcej mąki, i po prostu mocniej ugniatać!

    Oczywiście, że tak. Użyłam syropu, ponieważ wręcz uwielbiam jego lekko orzechowo-karmelowy posmak. Możesz go zastąpić innym, dowolnym „słodzidłem”, na przykład: syropem z agawy, melasą lub miodem. 🙂

    Dziś zrobiłam. Są przepyszne! Jednak klecąc pierwszego knedla myślałam, że się poddam i ciasto wyląduje w koszu- było tak kleiste, że nic nie dało się zrobić. Dosypałam troszkę mąki, ręce też maczałam w mące i… voila!

    Jest różnica między mąką ziemniaczana, a skrobią. Czy w tym przepisie ma o znaczenie? Dopytuję ponieważ, w jednym z komentarzy jest mowa o mące. Gwoli ścisłości powinna być skrobia, czy mąka?

    Dodaj Komentarz