Sposób przygotowania:
KROK 1: 2 jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3 jabłko obierz, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni: rozgrzej masło i łyżeczkę miodu, przełóż jabłka i posyp szczyptą cynamonu. Smaż aż będą miękkie.
KROK 2: Do naczynia przesiej mąkę i resztę cynamonu, dodaj mleko i dokładnie całość wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj miód, oliwę i starte jabłka. Połącz wszystkie składniki.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta. Racuchy smaż na mniejszym ogniu z obu stron do zarumienienia.
KROK 4: Placuszki układaj jeden na drugim, udekoruj porcją karmelizowanych jabłek i posyp pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Wskazówki:
Mąkę gryczaną możesz przygotować z kaszy, mieląc ją w młynku do kawy w takiej samej proporcji.
10 Comments Ukryj Komentarze
Mam pytanie co można dodać zamiast mleka? Woda może być?
Dla smaku możesz użyć innego, dowolnego mleka roślinnego. Woda również powinna się sprawdzić 🙂
Ja często robię placuszki gryczane na wodzie, jeśli mam to daję gazowaną, i jest ok. Wystarczy nadrobić dodatkami lub przyprawami ?
Placuszki to takie wdzięczne danie, że za każdym razem wychodzą świetne, nie ważne jakich składników użyjemy 🙂
Czym można zastąpić miód? Jestem na diecie białkowo-węglowodanowej i zrzucam wagę. Da się?
Jeśli ograniczamy węglowodany, polecam więc ksylitol. Ma co prawda nieco mniejszą słodycz, niż sacharoza, jednak świetnie sprawdza się przy podgrzewaniu, a do tego dostarcza o wiele mniej kalorii. Świetna alternatywa cukru w zdrowej diecie 🙂
Czy ja dobrze rozumiem, że można je zrobić bez jajek czy jakiegoś zamiennika. Naprawdę wyjdą? 😀
Nam wyszły przepyszne, więc Tobie też się uda 🙂 Już teraz życzymy smacznego!
a może byc zmielona kaszxa gryczana? 🙂
Jasne, zwłaszcza jeśli masz dobry młynek! 🙂