Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

438
Energia
9,5g
Białko
59g
Węgl.
14,5g
Tłuszcze
9g
Błonnik
Gryczane racuszki jabłkowe z musem porzeczkowym

Gryczane racuszki jabłkowe z musem porzeczkowym

Kolejny smaczny sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej. Propozycja ta świetnie sprawdzi się na leniwe śniadanie, lub przygotowana dzień wcześniej, na przekąskę w trakcie pracy. Pamiętajcie też, że do przygotowania musu możecie użyć mrożonych owoców zamiast świeżych ;)

  • 30 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną paloną zmiel w młynku na mąkę. W misce wymieszaj dokładnie mleko z mąką. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

KROK 2: Do miski wlej roztopiony olej kokosowy (połowę porcji), miód, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cynamon i wymieszaj. Następnie dodaj jabłko i wmieszaj je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

KROK 3: Na patelni rozpuść resztę oleju kokosowego. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż z dwóch stron do momentu, aż się zarumienią.

KROK 4: Porzeczki przełóż do rondelka, dodaj ksylitol i regularnie mieszając gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.

KROK 5: Na usmażone racuchy wykładaj porcję musu porzeczkowego. Podawaj udekorowane świeżymi owocami.

Smacznego!

(Odwiedzony 4 190 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Meksykańskie pęczotto z awokado i parmezanem
następny
Ceviche z łososiem i czarną komosą ryżową

2 Comments Ukryj Komentarze

Przede wszystkim smaż racuszki na małym ogniu, najlepiej na patelni z nieprzywierającą powłoką. To delikatne ciasto i łatwo ten przepis zepsuć. Szczególną uwagę trzeba przyłożyć do temperatury smażenia, gdyż obecność miodu w placuszkach sprawia, że szybko on karmelizuje i przypala się na patelni. Życzę Ci, by kolejna próba była udana! 😉

Dodaj Komentarz