Sposób przygotowania:
KROK 1: Rodzynki przełóż do niedużej miseczki i zalej je wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie owoce. Odstaw na około 10-15 minut. Po tym czasie rodzynki odsącz pozbawiając je wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego.
KROK 2: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.
KROK 3: W osobnej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę jaglaną, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
KROK 4: Jajko i ksylitol zmiksuj na puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy. Następnie dorzuć suche składniki i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej, gliniastej masy.
KROK 5: Na koniec do masy dodaj namoczone i odciśnięte z wody rodzynki oraz posiekane pistacje. Dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Z powstałej masy uformuj „chlebek” o wymiarch 6×20-25 cm. Rozłóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut do momentu lekkiego zabrązowienia ciasta. Odstaw do wystudzenia.
KROK 7: Gdy ciasto już wystygnie, pokój go nożem na „chlebki” o grubości około 1 cm.
Smacznego!
9 Comments Ukryj Komentarze
Czy chlebek jest chrupiacy jak sucharki? I ile jak dlugo wytrzymuje 3-4dni?
Chlebek jest bardzo chrupiący. Można to kontrolować stopniem wypieczenia chlebka, jeśli wolimy np. mniej spieczone. Biscotti wytrzymują zamknięte w metalowej skrzynce około tygodnia. 🙂
Czy Skrobie kukurydziana mozna zastapic np maka ziemniaczana albo kokosowa? dziekuje ze gory za odpowiedz.
Można 🙂
A czyzamiast kaszy mozna dodac make jaglana?
Jasne 🙂 Zmielenie kaszy proponujemy głównie z tego powodu, że częściej czytelnicy mają w domu kaszę jaglaną, niż gotową już mąkę 🙂
Co zrobic gdy całość jest zbyt sypka zeby uformować chlebek?
Karolina, dzięki za komentarz. Faktycznie, na pierwszy rzut oka wydaję się, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak później ładnie się ze sobą łączy 🙂 Mimo wszystko bardzo się cieszę, że nie dałaś za wygraną i znalazłaś swój sposób na ten przepis.
Czy 300g kaszy plus skrobia na 1 jajko nie wydaje sie zbyt dużą ilością składników sypkich? Dodałam jeszcze jedno jajko, zeby połączyć całość. Koniec końców przepis bardzo fajny a biscotti pyszne 🙂