Pieczone warzywa z kuskusem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

85g Kasza kuskus
1 duża Marchew
1 duży Bataty
1 średnia Papryka czerwona
1 mała Cukinia
80g Cebula
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
3 plastry Pomidor suszony, w oleju
1 łyżka Przecier pomidorowy
10 sztuk pomidorki cherry
Ząbek Czosnek
Szczypta Sól biała
Szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

68.58
Energia
2.48g
Białko
14.11g
Węgl.
1.17g
Tłuszcze
2.05g
Błonnik

Pieczone warzywa z kuskusem

Pieczone warzywa to jeden z moich ulubionych obiadowych dodatków. Tutaj, w towarzystwie kaszy kuskus tworzą kolejny pomysł "do pudełka" lub smaczną sałatkę na ciepło.

  • 40 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

KROK 2: Bataty i marchew obierz i pokrój na kawałki. Umieść na blaszce, skrop odrobiną oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i ziołami i wrzucić do piekarnika na 40 minut.

KROK 3: Cebulę, paprykę i cukinię posiekaj na małe kawałki i umieścić razem z czosnkiem na drugiej blaszce. Ponownie skrop oliwą, dodaj przyprawy i piecz przez 25 minut.

KROK 4: Kuskus przełóż do miski, zalej 1,5 szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem na ok. 4-5 minut. Następnie rozmieszaj z koncentratem i ziołami. Gdy warzywa będą już upieczone, połącz je z kuskusem a upieczony czosnek przeciśnij przez praskę, całość wymieszaj. 

KROK 5: Danie przełóż na talerz, dodaj suszone pomidorki i pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

(Odwiedzony 4 568 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Jaglane biscotti z rodzynkami i pistacjami
następny
Zupa warzywna z kurczakiem i kaszą gryczaną

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz