Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, a następnie zmiel ją na mąkę. Orzechy nerkowca namocz we wrzątku (najlepiej, jeśli zrobisz to dzień wcześniej i pozostawisz je do namoczenia na całą noc). Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia na ok. 10 minut.
KROK 2: Mąkę jaglaną przesyp do miski. Dodaj mąkę kukurydzianą, siemię lniane, sól, mleko migdałowe, sodę, cynamon, ksylitol, olej i wymieszaj. Jeśli preferujesz jednolitą konsystencję, ciasto możesz zmiksować blenderem na gładką masę.
KROK 3: Ciasto nakładaj chochlą do natłuszczonej gofrownicy i piecz gofry do momentu aż się zarumienią.
KROK 4: Przygotuj twarożek: Odcedzone orzechy przełóż do misy blendera, dodaj pokrojonego w plastry banana oraz miód i blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
KROK 5: Na gotowe gofry wyłóż porcję twarożku i podawaj z dodatkiem czarnych i czerwonych porzeczek.
Smacznego!