Sposób przygotowania:
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Wystudzoną kaszę jaglaną wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz syropem klonowym i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
KROK 3: Tak przygotowane ciasto podziel na mniejsze części. Każdą z nich uformuj na mały krążek.
KROK 4: Na środku krążka połóż połówkę wydrążonej śliwki, zawiń i uformuj w rękach kulkę.
KROK 5: Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 4-5 minut.
KROK 6: Gotowe knedle posyp uprażonymi, tartymi orzechami.
*Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy przy formowaniu knedli zwilżać dłonie wodą.
**Knedle możesz podawać również polane jogurtem lub miodem.
Smacznego!
15 Comments Ukryj Komentarze
Mąke ziemniaczana mozna wymienic na inna ?
Raczej nie polecam wymiany mąki ziemniaczanej z tego przepisu. Pełni ona specyficzną, ważną rolę „zestalającą” ciasto. Wydaje mi się, że jej zastąpienie inną mąką spowoduje, że całe ciasto będzie mało elastyczne i będzie się rozpadać 🙁
Te knedle są wspaniałe! Do tej pory robiłam tradycyjne z ziemniaków wg M.Gessler, te jednak są znacznie lepsze. Gotowe knedle po obtoczeniu w orzechach polałam syropem klonowym i posypałam cynamonem – cynamon być MUSI 🙂
Dziękuję za ten przepis, będę często do niego wracać.
Dorota, takie komentarze są dla nas jeszcze większą motywacją do działania. Serdeczne dzięki i zachęcam nieskromnie do kolejnych testów naszych przepisów! <3
Nie udało sie ciasto kompletnie się rozpada szkoda
Aniu, spróbuj następnym razem lekko rozgotować kaszę, aby była bardziej kleista. Możesz dodać też odrobinę więcej mąki, i po prostu mocniej ugniatać!
Czy można zastąpić czymś syrop klonowy?
Oczywiście, że tak. Użyłam syropu, ponieważ wręcz uwielbiam jego lekko orzechowo-karmelowy posmak. Możesz go zastąpić innym, dowolnym „słodzidłem”, na przykład: syropem z agawy, melasą lub miodem. 🙂
Ja zamiast syropu zrobiłem karmel z cukru trzcinowego. Polecam z prażonymi migdałami i sosem polskim.
Dziś zrobiłam. Są przepyszne! Jednak klecąc pierwszego knedla myślałam, że się poddam i ciasto wyląduje w koszu- było tak kleiste, że nic nie dało się zrobić. Dosypałam troszkę mąki, ręce też maczałam w mące i… voila!
strasznie się cieszę, że się nie poddałaś! czasami przepisy wymagają kombinacji 🙂
Jest różnica między mąką ziemniaczana, a skrobią. Czy w tym przepisie ma o znaczenie? Dopytuję ponieważ, w jednym z komentarzy jest mowa o mące. Gwoli ścisłości powinna być skrobia, czy mąka?
Marto, mąka ziemniaczana = skrobia ziemniaczana. Nazwy te stosuje się zamiennie 🙂
Dziś przyrządziłam je na obiad, polane syropem klonowym były przepyszne:).
Jesteśmy dumni 🙂