Sposób przygotowania:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu, wydłużając czas gotowania o około 5 minut. Przenieś do sporej miski i ostudź.
KROK 2: Obierz i posiekaj drobno cebulę w kosteczkę, obierz marchewkę i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Szpinak dokładnie przepłukaj na sicie. Czosnek obierz.
KROK 3: Na łyżce oleju zeszklij cebulę. Dodaj następnie marchewkę i smaż około 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i szpinak, przykryj wszystko pokrywką i duś do momentu, aż warzywa zmiękną.
KROK 4: Następnie dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około minuty.
KROK 5: Tak podsmażoną masę dodaj do miski z ostudzoną kaszą jaglaną.
KROK 6: Do masy jaglanej dodaj jogurt, jajo, siemię lniane i mleko migdałowe i dokładnie wymieszaj.
KROK 7: Masę jaglaną podziel na równe części, nadaj im okrągłego kształtu kotlecików i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. W połowie tego czasu przełóż kotleciki na drugą stronę.
Smacznego!
9 Comments Ukryj Komentarze
Jaka jest gramatura składników?
Gramatura składników oraz ich miary domowe znajdują się po lewej stronie koło sposobu przyrządzenia. Pozdrawiam 🙂
A ile to będzie już ugotowane kaszy?
Ugotowanej użyłam w sumie około 200g 🙂
Witam, a czy mozna kasze jaglana zamienić na inna? Moze orkiszowa, albo kukurydziana? Bo wszystko oprócz kaszy mam :p
Orkiszowa powinna się sprawdzić bardziej od kukurydzianej 🙂
Dziękuje za odpowiedz, będę próbować 🙂
Dzień dobry! A co zamiast jogurtu mogę dać? Muszę unikać laktozy ;/ czy zamiast mleka migdałowego mogę dac kokosowe?
Sam jogurt nie będzie zawierał dużo laktozy, co jego wynika ze sposobu przetworzenia, jednak jeśli chcesz mieć 100% pewność, wybierz ten, który nie zawiera tego cukru 🙂 Obecnie na rynku mamy duży wybór jogurtów bez laktozy, dlatego myślę, że nie będziesz miała problemów ze znalezieniem odpowiedniego 🙂
Oczywiście możesz użyć mleko kokosowe, zamiast migdałowego. Rozumiem, że nie mówimy o mleczku kokosowym z puszki, ponieważ to jest dużo gęstsze i tłustsze.
Pozdrawiam!