Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp orzechy laskowe. Praż w piekarniku przez ok. 6 minut, aż wyraźnie się przyrumienią. Daktyle namocz w gorącej wodzie.
KROK 2: Kaszę jaglaną praż na suchej patelni do momentu aż zaczniesz wyczuwać orzechowy aromat. Następnie przepłucz ją kilkakrotnie gorącą wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 3: Uprażone i ostudzone orzechy wsyp do słoika, zakręć go i potrząśnij w celu pozbycia się łupinek. Połowę porcji orzechów wrzuć do misy blendera, wlej mleko i miksuj tak długo, aż uzyskasz masę o kremowej konsystencji. Następnie dodaj szczyptę soli, miód oraz ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie zmiksuj. Uzyskany krem powinien być gładki i jednolity.
KROK 4: Pozostałą porcję orzechów (kilka sztuk pozostaw do dekoracji) wsyp do misy blendera, dodaj odsączone daktyle, kakao, miód i zblenduj. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo wodę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję kremu.
KROK 5: Krem czekoladowy przełóż do naczyń w których będziesz podawać deser (miseczki, kieliszki lub szklanki), a na wierzch wyłóż krem orzechowy. Deser podawaj udekorowany posiekanymi orzechami.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy w tym przypadku zwykly ręczny blender poradzi sobie ze zrobieniem jednolitej masy z orzechów?
Dziękuję!
Musi mieć dużą moc. Jeśli masz słaby blender to albo użyj blendera kielichowego, albo wcześniej rozdrobnij same orzechy, a następnie użyj do zmiksowania całości blendera ręcznego 🙂