Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
150g Orzechy laskowe
6 sztuk Suszone daktyle
0,5 szklanki Mleko spożywcze
1 łyżka Kakao 16%, proszek
szczypta Sól biała
5 łyżeczek Miód pszczeli
50ml Woda ciepła

Wart. odżywcza / 100g

360
Energia
8g
Białko
33,1g
Węgl.
23,8g
Tłuszcze
4,3g
Błonnik
Jaglane monte z kremem czekoladowym

Jaglane monte z kremem czekoladowym

Prażone orzechy, kakao, miód, a do tego kasza - połączenie wręcz idealne! A wszystko to zamknięte w małym, niepozornym deserze. Pysznie, zdrowo i słodko, czyli to co lubimy najbardziej ;)

  • 35 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp orzechy laskowe. Praż w piekarniku przez ok. 6 minut, aż wyraźnie się przyrumienią. Daktyle namocz w gorącej wodzie.

KROK 2: Kaszę jaglaną praż na suchej patelni do momentu aż zaczniesz wyczuwać orzechowy aromat. Następnie przepłucz ją kilkakrotnie gorącą wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 3: Uprażone i ostudzone orzechy wsyp do słoika, zakręć go i potrząśnij w celu pozbycia się łupinek. Połowę porcji orzechów wrzuć do misy blendera, wlej mleko i miksuj tak długo, aż uzyskasz masę o kremowej konsystencji. Następnie dodaj szczyptę soli, miód oraz ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie zmiksuj. Uzyskany krem powinien być gładki i jednolity.

KROK 4: Pozostałą porcję orzechów (kilka sztuk pozostaw do dekoracji) wsyp do misy blendera, dodaj odsączone daktyle, kakao, miód i zblenduj. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo wodę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję kremu.

KROK 5: Krem czekoladowy przełóż do naczyń w których będziesz podawać deser (miseczki, kieliszki lub szklanki), a na wierzch wyłóż krem orzechowy. Deser podawaj udekorowany posiekanymi orzechami.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 775 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Mini serniczki jaglane z marakują
następny
Jaglany krem czekoladowo – bananowy z figami

2 Comments Ukryj Komentarze

Musi mieć dużą moc. Jeśli masz słaby blender to albo użyj blendera kielichowego, albo wcześniej rozdrobnij same orzechy, a następnie użyj do zmiksowania całości blendera ręcznego 🙂

Dodaj Komentarz