Sposób przygotowania:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.
KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, suszoną bazylią, skrobią kukurydzianą, olejem i zmielonym siemieniem lnianym. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna, ale gęściejsza nieco od “zwykłej” naleśnikowej.
KROK 3: Na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlej porcję ciasta i smaż naleśnika z obu stron. Analogicznie postępuj z resztą ciasta.
NADZIENIE:
KROK 1: Tofu dokładnie pokrusz w dłoniach na małe strzępki, bądź ugnieć widelcem. Rozmieszaj go z mlekiem migdałowym. Dodaj sok z cytryny, rzodkiewkę, porwaną na drobniejsze kawałki, świeżą bazylię, miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli masa okaże się za gęsta, dolej odrobinę mleka. Dodaj pokrojone suszone pomidory i czarne oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
KROK 2: Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bazyliowo-miętowym i zwiń w rulon. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Smacznego!
One Comment Ukryj Komentarze
Wygląda super! Czy mogę prosić o wartość kaloryczną?
Wartości odżywcze znajdują się poniżej przepisu 🙂