Sposób przygotowania:
KROK 1: W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną. Do miski przesiej ją wraz z mąką ryżową. Dodaj żółto jaja, rozrabiaj ręką dolewając stopniowo letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę z oliwek i szczyptę soli i wyrabiaj dalej ciasto, aż będzie gładkie i miękkie.
KROK 2: Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Kolejne jego części rozwałkuj na grubość około 0,5cm. Z ciasta wykrawaj kółka za pomocą szklanki.
KROK 3: Mrożone wiśnie wymieszaj z ksylitolem i cynamonem. W zagłębienia pierogów nakładaj wiśnie i dokładnie zalepiaj je palcami formując małe pierożki.
KROK 4: W dużym garnku zagotuj wodę z oliwą i solą. Gotuj pierogi partiami i wyławiaj sie 2-3 minuty od czasu gdy wypłyną na powierzchnię wody.
*Pierogi podawaj z jogurtem naturalnym, greckim lub słodką śmietanką.
Smacznego!