Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/3 szklanki Kasza jaglana, sucha
1,5 szklanki Woda do ugotowania kaszy
szczypta Sól biała
2 łyżki Rodzynki sułtańskie
4 sztuki Jabłka
1 łyżeczka Cynamon mielony
1/2 szklanki Mleko kokosowe
2 łyżki Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

56
Energia
0,8g
Białko
13g
Węgl.
0,8g
Tłuszcze
1,5g
Błonnik
Jaglany deser z rajskimi jabłkami

Jaglany deser z rajskimi jabłkami

Polska jest potęgą jeśli chodzi o produkcję jabłek! - to czas na wykorzystanie tego składnika w towarzystwie kaszy jaglanej. Ten wyśmienity przepis sprawdzi się na podwieczorek po ciężkim dniu pracy bądź na deser w chłodny weekend. A tych znowu, oby jak najmniej!

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w kostkę i przerzuć do garnka, duś na małym ogniu z cynamonem pod przykryciem około 5 minut aż zmiękną, najlepiej bez dodatku wody.

KROK 2: Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut aż zmiękną.

KROK 3: Kaszę gotuj w wodzie ze szczyptą soli ok. 10-15 minut, aż całkowicie się rozgotuje.

KROK 4: Pod koniec gotowania dodaj mleko kokosowe oraz ksylitol. Zdejmij z gazu i całość zmiksuj na jednolitą, gładką masę.

KROK 5: Budyń jaglany przełóż do pucharków. Uduszone jabłka wymieszaj z rodzynkami i ułóż na budyniu. Wszystko posyp odrobiną cynamonu.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 940 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Czekoladowo – orzechowy budyń z owocami
następny
Migdałowo-jęczmienne smoothie

Dodaj Komentarz