Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 2: Połowę porcji kaszy przesyp do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż. Do miski ze zblendowaną kaszą dodaj mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, resztę kaszy, cebulę oraz czosnek i dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj je w otrębach i smaż z dwóch stron.
KROK 3: Przygotuj sos: Kurki dokładnie umyj pod zimną wodą, a następnie osusz. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pozostałą część cebuli wraz z posiekanym czosnkiem. Wlej wino, a po upływie minuty dodaj masło wraz z kurkami i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotuj do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
KROK 4: Gotowe kotleciki przełóż na talerz i podawaj polane sosem.
*Do przygotowania kotlecików można użyć zarówno gotowej mąki kukurydzianej jak i zmielonej w młynku kaszki kukurydzianej.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
czy mozna kurki zastapic pieczarka
Oczywiście, że można 🙂