Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana palona
50g Kapusta czerwona
50g Młoda kapusta
30g Por
40g Papryka żółta
40g Papryka czerwona
50g Marchew
2 łyżki Sezam
2 łyżki Migdały, płatki
1 ząbek Czosnek duży
1 łyżeczka Imbir, korzeń
szczypta Chili mielone
1 łyżka Sok z limonki
2 łyżki Olej z pestek winogron
1 łyżeczka Miód pszczeli
2 łyżeczki Sos sojowy, jasny

Wart. odżywcza / 100g

190
Energia
5,9g
Białko
22,6g
Węgl.
10g
Tłuszcze
3,6g
Błonnik
Kolorowa sałatka warzywna z kaszą gryczaną

Kolorowa sałatka warzywna z kaszą gryczaną

Macie ochotę na coś zdrowego i chrupiącego? Może prosta w przygotowaniu, kolorowa, orzeźwiająca, pełna witamin sałatka? Przekonaliśmy was? To do dzieła! Dzięki dressingowi, sałatka nabiera orientalnego "zadziornego" charakteru, a jeśli nie lubicie wyrazistych smaków, możecie skropić ją po prostu oliwą.

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę gryczaną. Upraż na suchej patelni sezam a następnie płatki migdałów.

KROK 2. Poszatkuj drobno czerwoną kapustę, młodą białą kapustę, marchewkę, paprykę żółtą i czerwoną, pora. Posiekaj kolendrę i natkę.

KROK 3. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie posiekane i pokrojone składniki z kaszą, uprażonym sezamem i migdałami.

KROK 4. W małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, odrobinę papryki ostrej, sok z limonki, miód, sos sojowy. Na samym końcu wtłocz cienkim strumieniem olej. Polej sałatkę, serwuj.

(Odwiedzony 1 257 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Sałatka grecka z kaszą jaglaną
następny
Komosowa miska śniadaniowa

Dodaj Komentarz