Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

240g komosa ryżowa
250g Groszek zielony
4 łyżki Oliwa z oliwek 40g
200g Jarmuż
2 sztuki Cukinia 500g
2 łyżki Sos sojowy 20g
1 łyżka Sok z cytryny 10g
250g Ser Feta
300g Fasolka szparagowa, zielona, mrożona

Wart. odżywcza / 100g

420
Energia
23g
Białko
47g
Węgl.
19g
Tłuszcze
10g
Błonnik
Komosa ryżowa z zielonymi warzywami

Komosa ryżowa z zielonymi warzywami

Zielona moc! To danie dzięki połączeniu zielonych warzyw jest pełne wartości odżywczych. Jarmuż jest bogaty w witaminy A, K, C oraz jest dobrym źródłem wapnia i żelaza. Zieloną fasolkę szparagową należy doceniać, ponieważ dostarcza błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Natomiast cukinia jest warzywem niskokalorycznym, ale mimo to dostarcza wiele witamin (Wit. z grupy B, A i K) i składników mineralnych (cynku czy magnezu). Dlatego nie czekaj tylko zbieraj się do pracy!

  • 30 minut
  • Porcje 5
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Pokrój cukinię i jarmuż . Fasolkę szparagową i groszek gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie.

KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę z oliwek (2 łyżki)  z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i chili. Dodaj jarmuż i cukinię. Duś przez 5-10 minut, a następnie zdejmij z ognia.

KROK 3:  Wszystkie składniki wymieszaj razem (komosę ryżową, fasolkę szparagową, groszek mrożony i jarmuż). Dopraw 1 łyżką sosu sojowego, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek i podgrzej chwilę w garnku.

KROK 4: Podawaj na talerzu z pokrojoną w kostkę fetą.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 877 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Czekoladowy krem jaglany
następny
Antynowotworowe smoothie z niepaloną gryką

Dodaj Komentarz