Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nastaw na 180 st. C. Soczewicę ugotuj na małym ogniu w 2 szklankach wody, przez ok. 15 minut na średnim ogniu. Płatki owsiane zalej wrzątkiem do do wysokości płatków i odstaw do namoczenia.
KROK 2: Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj na małym ogniu w dwukrotnie większej ilości wody, do momentu aż odparuje wodę.
KROK 3: Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj razem ze sobą. Dodaj podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem, namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi oraz przeciśniętymi przez praskę pozostałymi ząbkami czosnku.
KROK 4: Następnie dodaj: kolejno olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy, całość wymieszaj dłońmi.
KROK 5: Na końcu dosyp mąkę kukurydzianą, suche płatki owsiane i czarnuszkę. Papierem wyłóż blachę, posmaruj całą powierzchnię olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Rękami uformujemy pulpeciki, wielkości dłoni zaciśniętj w łódeczkę (nie należy przejmować się tym, że masa przykleja się).
KROK 6: Wstaw burgery do piekarnika na ok. 20 minut. Następnie nastaw termoobieg i po 5 minutach przełóż wszystkie burgery na drugą stronę. Na drugiej stronie piecz burgery przez kolejne 25 minut.
*Podawaj z pieczoną fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
One Comment Ukryj Komentarze
zrobie dzis dzieciom,i to zaraz !;)