Sposób przygotowania:
KROK 1: Przełóż kaszę jaglaną oraz blanszowane migdały do miseczki, zalej je ciepłą wodą 1 cm powyżej ich powierzchni. Dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na całą noc.
KROK 2: Następnego dnia, przenieś jagłę wraz z migdałami na sito, odsącz i przelej bieżącą wodą. Włóż do misy blendera kielichowego razem z 2 szklankami wody. Zmiksuj do momentu uzyskania gładkiej masy.
KROK 3: Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i także zmiksuj. Przenieś powstałą masę do dość wysokiego rondelka o grubym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając przez około 5 minut do momentu, aż masa nieco zgęstnieje. Po tym czasie gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.
KROK 4: Gotową masę przełóż do miseczek. W tym czasie 20g świeżych migdałów podpraż na beztłuszczowej patelni, a następnie drobno posiekaj. Ozdób nimi górę jaglany razem z borówkami amerykańskimi.
Smacznego!
3 Comments Ukryj Komentarze
Tak przygotowanej jaglanki jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować.
Osobiście lubię takie maziste. Wyszła super zdrowa i smaczna jaglanka. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smak to proponuję więcej daktyli. To również świetna propozycja dla maluchów.
To sa trzy Bardzo Duze porcje:-) Proces gotowania (10 min mieszania non stop zanim zacznie wrzec) jest… jak dla mnie wiecznoscia. Efekt dosc przyjemny. Resztki nie sa smaczne na zimno ale papka swietnie sie odgrzewa a mikrofali. 1/3 mikstury na 3 min 800w. Wrzace brzegi trzeba zmieszac z zimnym srodkiem.