Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3/4 szklanki Kasza jaglana, sucha
50g Migdały
1/2 łyżeczki Ocet jabłkowy
2 szklanki Woda ciepła
3 sztuki Suszone daktyle
1 łyżka Nasiona chia
1 szczypta Sól himalajska, różowa
20g Migdały
1/2 szklanki Borówki amerykańskie

Wart. odżywcza / 100g

127
Energia
4g
Białko
16.9g
Węgl.
5,6g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik
Kremowa jaglanka migdałowa pełna energii

Kremowa jaglanka migdałowa pełna energii

Niecodzienna jaglanka, którą najpierw się blenduje, a następnie gotuje w rondelku do zgęstnienia. Jest to propozycja w sam raz dla poszukujących kulinarnych wyzwań i niespotykanych smaków. Wyborne pierwsze śniadanie idealne na rozpoczęcie dobrego dnia! Smacznego :)

  • 20 minut + czas moczenia
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przełóż kaszę jaglaną oraz blanszowane migdały do miseczki, zalej je ciepłą wodą 1 cm powyżej ich powierzchni. Dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na całą noc.

KROK 2: Następnego dnia, przenieś jagłę wraz z migdałami na sito, odsącz i przelej bieżącą wodą. Włóż do misy blendera kielichowego razem z 2 szklankami wody. Zmiksuj do momentu uzyskania gładkiej masy.

KROK 3: Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i także zmiksuj. Przenieś powstałą masę do dość wysokiego rondelka o grubym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając przez około 5 minut do momentu, aż masa nieco zgęstnieje. Po tym czasie gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu.

KROK 4: Gotową masę przełóż do miseczek. W tym czasie 20g świeżych migdałów podpraż na beztłuszczowej patelni, a następnie drobno posiekaj. Ozdób nimi górę jaglany razem z borówkami amerykańskimi.

Smacznego!

(Odwiedzony 7 589 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Wiśniowo-migdałowe smoothie ze szpinakiem i komosą
następny
Bezglutenowa rolada z batatów i gryki

3 Comments Ukryj Komentarze

Osobiście lubię takie maziste. Wyszła super zdrowa i smaczna jaglanka. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie smak to proponuję więcej daktyli. To również świetna propozycja dla maluchów.

To sa trzy Bardzo Duze porcje:-) Proces gotowania (10 min mieszania non stop zanim zacznie wrzec) jest… jak dla mnie wiecznoscia. Efekt dosc przyjemny. Resztki nie sa smaczne na zimno ale papka swietnie sie odgrzewa a mikrofali. 1/3 mikstury na 3 min 800w. Wrzace brzegi trzeba zmieszac z zimnym srodkiem.

Dodaj Komentarz