Sposób przygotowania:
KROK 1: W młynku zmiel kaszę gryczaną na drobną mąkę.
KROK 2: W sporej misce wymieszaj ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, przyprawy, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, nasiona babki płesznik i orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Dodaj jajko i gęsty jogurt naturalny, wymieszaj do uzyskania zwartego ciasta.
KROK 3: Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je lekko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
(Odwiedzony 4 111 razy, 1 wizyt dzisiaj)
4 Comments Ukryj Komentarze
Witam! A czy gotowa mąka gryczana tez może być użyta?
Jasne! Tutaj Ania użyła kaszy gryczanej do zmielenia, aby pokazać jak w prosty sposób możemy przygotować ją samodzielnie 🙂
Jaki jest przelicznik kaszy gryczanej na mąkę tzn. ile mąki wyjdzie z 100 gramów kaszy?
Ala, mąki wyjdzie tyle samo 🙂 Różnica może polegać tylko na innej objętości.