Sposób przygotowania:
KROK 1: W garnku zagotuj mleko i wodę. Dodaj kaszę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz, gotuj to zgęstnienia. Następnie wylej ją na blaszkę, na grubość ok. 2-3 cm.
KROK 2: Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek, pestki dyni, pokrojoną marchew i pietruszkę. Następnie dorzuć świeżo posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij je z patelni na osobny talerz.
KROK 3: Z polenty wykrawaj okrągłe placki i lekko podsmaż na patelni po warzywach. Układaj je na talerzu, wyłóż porcję warzyw i udekoruj świeżą natką.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
tylko wylać, nie podpiekać?
aha już rozumiem, nie podpiekać tylko podsmażać, ok.
Dokładnie tak 🙂
ile czasu potrzeba, żeby polenta się ‚zestała’ na blaszce, tak żeby była gotowa do wykrawania?
Wszytsko zależy od wodochłonności kaszki kukurydzianej. Myślę, że 20-30 minut powinno wystarczyć 😉