Letnia zupa z młodymi warzywami i kaszą jęczmienną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki kasza jęczmienna perłowa
120g Ziemniaki
1 średnia Marchew młoda
2 małe Pietruszka, korzeń młoda
1 mały Seler, korzeń młody
1 szt Por, obrany młody
2 szt Cebula dymka
2 ząbki Czosnek duży
1/4 Kalarepa
40g Cukinia
1 łyżka Masło extra 82% tł.
2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
2 łyżki Lubczyk świeży posiekany
2 łyżki Natka pietruszki, siekana
2 łyżki Koperek siekane
3 łyżki Botwina posiekana
20 g Szpinak, świeży

Letnia zupa z młodymi warzywami i kaszą jęczmienną

"W prostocie siła" - można by rzec przy tym przepisie. Szczególnie, jeśli bazujemy na młodych i świeżych warzywach, zerwanych prosto z grządki. Są tak pełne smaku i aromatu, że danie broni się samo, bez zbędnych udziwnień i przypraw. Jedynie sól, trochę pieprzu, no i oczywiście kasza - w tym przypadku uznaliśmy, że jęczmienna perłowa będzie dla nas najlepszym wyborem. Wiemy też, że każdy z Was ma różne upodobania więc możecie dodać każdą kaszę, jaką lubicie :)

  • 70 min
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. W 3 litrowym garnku nastaw wodę na wywar. Pokrój w kostkę młode ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora, selera. W cienkie plasterki pokrój kalarepę i cukinię. Młodą cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Posiekaj drobno botwinę, umyj szpinak. Ugotuj i ostudź kaszę.

KROK 2. Do gotującej się wody dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wrzuć pokrojone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotuj do miękkości. Na sam koniec dodaj kaszę, botwinę i szpinak; możesz nawet wsypać je osobno do każdej porcji gorącej zupy. Posyp duża ilością świeżego lubczyku, natki lub koperku. Do zupy możesz też dodać świeży groszek.

(Odwiedzony 700 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Orkiszowe smoothie a’la Pina colada
następny
Grillowana polenta z kaszy kukurydzianej z rozmarynem, suszonym pomidorem i fasolką szparagową

Dodaj Komentarz