Sposób przygotowania:
KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją producenta zamieszoną na opakowaniu. Kaszę najpierw dokładnie opłucz wodą i zalej 1 i 1/2 szklanki wody, zagotuj, posól i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia. Wyłóż na talerz i skrop ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
KROK 2: Przygotuj wysoką miskę. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, drobno posiekane papryczki chili i cebulę, posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę pietruszki i miętę.
KROK 3: Następnie dodaj jeszcze odrobinę oliwy, czosnek oraz sól do smaku. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie połącz z ostudzoną komosą lub kaszą. Całe danie przełóż do ładnej, ozdobnej salaterki.
*Można od razu podawać lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!