Sposób przygotowania:
KROK 1: Płatki kukurydziane dokładnie pokrusz, a jajko rozbij i rozmieszaj. Pierś z kurczaka umyj, lekko ubij i przekrój na 2-3 kawałki. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i słodką papryką, obtocz w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych, dokładnie przyciskając je do mięsa. Wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
KROK 2: Kaszę owsianą ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj sos, dokładnie mieszając wszystkie potrzebne składniki.
KROK 3: Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki i podsmaż na oleju, na złoto z obu stron, przez ok. 3-4 minuty. Gotowe piersi pokrój w paseczki.
KROK 4: Mango i awokado obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj szpinak i ostudzoną kaszę, wymieszaj i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzchu ułóż pokrojoną wcześniej pierś z kurczaka.
Wskazówki:
Ocet winny możesz zastąpić 1 łyżką soku z cytryny.
Chcąc przygotować lunchbox w wersji wegetariańskiej, zamień kurczaka na cieciorkę i dodaj kilka pomidorków koktajlowych.