Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/4 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
200 g Mini marchewki mrożone lub świeże
1 łyżeczka Masło extra 82% tłuszczu
1 łyżka Miód pszczeli
Sól biała
Pieprz czarny
Mini karotki z chrupiącą komosą

Mini karotki z chrupiącą komosą

Chcesz pozbyć się ze swojego jadłospisu niezdrowych słonych przekąsek? Koniecznie wypróbuj naszą alternatywę. Komosa zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy i dwa razy więcej wapnia niż mleko! Do tego w naszym przepisie jest zaskakująco chrupiąca! Sprawdź to :)

  • 20 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj komosę ryżową. Zblanszuj w osolonej wodzie marchewki.

KROK 2. Wyłóż odsączoną komosę na papierze do pieczenia, tworząc cienką warstwę, piecz w temperaturze 160*C do momentu aż komosa się zarumieni i będzie chrupiąca.

KROK 3. Rozpuść na patelni łyżeczkę masła, dodaj marchewki, smaż do czasu, kiedy będą zarumienione, dodaj sól, pieprz, łyżkę miodu. Zmniejsz ogień, mieszaj do momentu aż karotki dokładnie będą pokryte miodową glazurą.

KROK 4. Na końcu dodaj uprażoną komosę, wymieszaj.

(Odwiedzony 1 166 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kasza gryczana w sosie serowym z groszkiem i pieczarkami
następny
Jaglane stir-fry warzywne

Dodaj Komentarz