Sposób przygotowania:
SPÓD:
KROK 1: Daktyle namocz w gorącej wodzie. Sezam, płatki migdałów i amarantus upraż na patelni.
KROK 2: Odsączone daktyle zmiksuj na pastę z dodatkiem miodu i wody. Uprażone płatki migdałów zmiel na dość duże kawałki. Dodaj je wraz z sezamem i amarantusem do pasty i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możesz dodać więcej wody.
KROK 3: Tak przygotowaną masę wykładaj na dno ramekinów i dociskaj łyżeczką. Następnie wstaw je do lodówki na czas przygotowywania masy.
MASA:
KROK 1: Nerkowce zalej wrzącą wodą i odstaw. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie przesyp ją do garnka, wlej mleko oraz wodę i gotuj z dodatkiem aromatu waniliowego i soli przez ok. 20 minut aż wchłonie cały płyn i lekko się rozgotuje.
KROK 2: Odcedzone nerkowce zblenduj z sokiem z cytryny i 3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej. Masę dodaj do pozostałej kaszy i ponownie zmiksuj dodając w trakcie ksylitol, miód, a następnie resztę aromatu waniliowego.
KROK 3: Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką do naczynek i ponownie wsadź do lodówki.
MUS:
KROK 1: Marakuje przekrój na pół i wyjmij z nich miąższ. Przełóż go do miseczki i zmiksuj za pomocą blendera. Następnie za pomocą sita oddziel miąższ od pestek. Mus przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj zmiksowany na puder ksylitol i gotuj do momentu jego zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia.
KROK 2: Mus nakładaj na wierzch już schłodzonych serniczków (najlepiej chwilę przed podaniem).
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
Brzmi naprawdę zachęcająco, muszę spróbować! 🙂
Koniecznie daj znać, jak smakowało 🙂
Amarantus ekspandowany?
Nie, nie, należy użyć amarantusa surowego 🙂
czym można zastąpić amarantus w tym przepisie?
Możesz go pominąć i dodać w to miejsce więcej migdałów lub innych rozdrobnionych orzechów lub pestek.