Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłucz pod zimną wodą kilka razy. Przełóż do rondelka, dodaj 2 szklanki wody i sól. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 20 minut do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
KROK 2: Przygotuj warzywa: marchew obierz i pokrój w talarki, cebulę pokrój w paseczki, kapustę pekińską posiekaj, a brokuły podziel na różyczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki.
KROK 3: W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, ok. 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły, marchew i podsmażaj kilka minut. Następnie wrzuć pokrojoną paprykę, groszek, kapustę i orzechy nerkowca i nadal smaż kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną.
KROK 4: W rondelku połącz imbir, czosnek, sos sojowy, sos teriyaki, ocet ryżowy i miód, a następnie lekko podgotuj aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj, tworząc gęsty sos.
KROK 5: Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i sos. Mieszaj do połączenia się składników.
12 Comments Ukryj Komentarze
Dzień dobry, a ile sosu teryaki i octu dodać? Bo tych dwóch składników nie ma w spisie, a pojawiają się w sposobie przygotowania 🙂
Ja dodałam 3 łyżki sosu teryaki i 1 łyżkę octu ryżowego. Przepis już uaktualniony 🙂
Przepis super ale czym zastąpić groszek w strączkach. Bo w zimie o niego trudno…
Ja zaopatruje się w mrożonki zwykłego groszku. Smakuje podobnie, a wartość odżywcza zachowana i niewiele gorsza od swojego świeżego odpowiednika. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A ja mam takie spostrzeżenie: jak to jest, ze do przygotowania jednogarnkowego dania potrzebujemy aż trzech roznych garnków/patelni plus miseczkę?
Idea fajna:) kasza jaglana pod każda postacią wygrywa:)
dziękujemy za konstruktywny komentarz! 🙂
A co z pekińską dalej?
poprawione 🙂
w składnikach nie ma papryki, a w opisie pojawia się 🙁
poprawione 🙂
Czy można użyć kapusty włoskiej zamiast kapusty pekińskiej? Czy lepiej pominąć ten składnik w ogóle?
Myślę, że kapusta włoska również się sprawdzi w tym przepisie 🙂