Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę orkiszową ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
KROK 2: Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Natkę pietruszki posiekaj, a fetę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski z marchewką, wsyp odcedzoną i ostudzoną kaszę orkiszową, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
KROK 3: Płatki owsiane zmiel na mąkę. Mokrymi dłońmi formuj kotleciki, a następnie obtaczaj je w zmielonych płatkach. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłóż kotleciki i piecz przez ok. 20 minut.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Jaki zamiennik za fetę?Mam na nią uczulenie.
Pani Bożenko, proszę użyć zatem serka tofu. 🙂
A zamiast fety lub tofu można użyć np. białego twarogu tłustego? 😊
Ser feta w tych kotlecikach pełni rolę swoistego spoiwa. Obawiam się, że zwykły twaróg (jako, że naturalnie bardzo się kruszy) może nie znać tutaj egzaminu 🙁