Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 sztuki Marchew
60g Kasza orkiszowa
150g Ser Feta
6 łyżek Słonecznik, pestki
3 łyżeczki Natka pietruszki, siekana
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
3 łyżki Płatki owsiane górskie
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny

Wart. odżywcza / 100g

258
Energia
11,6g
Węgl.
19,6g
Białko
15,6g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik
Orkiszowe kotleciki marchewkowe

Orkiszowe kotleciki marchewkowe

Obiad pełen smaku i zdrowia? Proszę bardzo! Oto kolejna propozycja na wyjątkowo szybkie i pyszne danie. Tym razem użyliśmy kaszy orkiszowej, która sprawdza się tu doskonale. Jeszcze tylko marchewka, słonecznik, natka pietruszki, feta i... gotowe!

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę orkiszową ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.

KROK 2: Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Natkę pietruszki posiekaj, a fetę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski z marchewką, wsyp odcedzoną i ostudzoną kaszę orkiszową, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.

KROK 3: Płatki owsiane zmiel na mąkę. Mokrymi dłońmi formuj kotleciki, a następnie obtaczaj je w zmielonych płatkach. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłóż kotleciki i piecz przez ok. 20 minut.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 349 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglany krem czekoladowo – bananowy z figami
następny
Szpinakowo–bazyliowe kopytka bez glutenu

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz