Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

75 g Kasza orkiszowa
75 g Kasza gryczana
1 sztuka Jaja kurze surowe
3 łyżki Olej kokosowy
1/2 łyżeczki Sól himalajska
1 łyżeczka Kminek
1 łyżeczka Kmin rzymski cały (niemielony)

Wart. odżywcza / 100g

455
Energia
11,1g
Białko
40,4g
Węgl.
26,2g
Tłuszcze
6,3g
Błonnik
Orkiszowo-gryczane paluchy z czarnuszką i kuminem

Orkiszowo-gryczane paluchy z czarnuszką i kuminem

Chcieliśmy stworzyć własną, domową alternatywę popularnych paluszków grissini. I chyba nam się udało! Smaczne, aromatyczne i w dodatku pozbawione niekorzystnych kwasów tłuszczowych trans. Chrupcie z rozwagą, gdyż są przekąską zdrową, lecz bardzo kaloryczną :)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę orkiszową i gryczaną zmiel na mąkę. Piekarnik ustaw na 180*C.

KROK 2: Do miski wsyp obie mąki, dodaj jajo, olej, sól, czarnuszkę i kumin. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt suche i kruche, dodaj odrobinę wody.

KROK 3: Odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj cienkie paluszki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut do momentu zarumienienia się paluszków.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 110 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Zapiekanka z batatami, jarmużem i komosą ryżową
następny
Pasta jajeczna w wersji zdrowej, dozwolonej i polecanej

Dodaj Komentarz