Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 sztuki Bataty
1 szklanka Quinoa, komosa ryżowa, sucha
50g Jarmuż
0,5 sztuki Cebula czerwona
1 ząbek Czosnek duży
1 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżki Serek ricotta
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Ostra papryka, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
do smaku Pieprz czarny
do smaku Sól biała
75g Mozzarella
SOS POMIDOROWY
1 szklanka Przecier pomidorowy
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Oregano
0,5 łyżeczki Ostra papryka, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
do smaku Pieprz czarny
do smaku Sól biała
1 ząbek Czosnek duży
0,5 sztuki Cebula czerwona

Wart. odżywcza / 100g

127
Energia
4,9g
Białko
19,4g
Węgl.
3,6g
Tłuszcze
2,6g
Błonnik
Zapiekanka z batatami, jarmużem i komosą ryżową

Zapiekanka z batatami, jarmużem i komosą ryżową

Smaczny i prosty sposób na wkomponowanie komosy w jadłospis. Potrawa ta zachwyci swoim aromatem niejednego miłośnika dań wegetariańskich oraz bezglutenowych. Naszą propozycję można poddać lekkiej modyfikacji, zamieniając jarmuż na szpinak, a ser ricotta na jogurt naturalny, obniżając tym samym jej kaloryczność. Spróbujcie, bo naprawdę warto! :)

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut.

KROK 3: Przygotuj pozostałe składniki. Jarmuż umyj i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz.

KROK 4: Na rozgrzaną na patelni oliwę dodaj cebulę i przecisnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zeszklenia się składników.

KROK 5: Dodaj jarmuż i duś pod przykryciem przez około 3 minut do momentu aż stanie się miękki. Następnie wsyp komosę oraz przyprawy, dodaj riccottę i dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

KROK 6: Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku na oliwie zeszklij pokrojną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i zagotuj.

KROk 7: Tak przygotowany sos dodaj do wcześniej wymieszanych składników. Delikatnie mieszając, połącz ze sobą wszystkie produkty.

KROK 8: Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego ułóż część pokrojonych batatów, dopraw je pieprzem. Następnie nałóż warstwę masy warzywnej i przykryj go kolejną porcją batatów doprawionych pieprzem. Dodaj kolejną porcję masy i przykryj ją batatami.

KROK 9: Przykryte naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie posyp wierzch lasagne tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 127 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Buraczkowe naleśniki gryczane z pastą z fasoli i dodatkami
następny
Orkiszowo-gryczane paluchy z czarnuszką i kuminem

Dodaj Komentarz