Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link
Papryka faszerowana wołowiną z pęczakiem

Papryka faszerowana wołowiną z pęczakiem

Macie ochotę na meksykańską ucztę? Dziś dla odmiany danie z wołowiną z dodatkiem fasoli i ciecierzycy bogatych w białka, minerały i błonnik, a także uwielbianej przez was kaszy pęczak. Całość wzbogaciliśmy w typowe dla kuchni meksykańskiej smaki, uważaj więc! będzie pikantnie! :)

  • 40 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Przysmaż na patelni cebulkę, czosnek, chili, następnie dorzuć mieloną wołowinę, mieszaj do momentu aż mięso całkowicie się zetnie i zarumieni. Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy, wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze 10 min, na samym końcu dodaj fasolę, kukurydzę, pęczak i ciecierzycę a także pomidora pokrojonego w kostkę.

KROK 2. Przekrój wzdłuż paprykę, wydrąż gniazda nasienne. Faszeruj połówki papryk przygotowanym wcześniej farszem, włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piecz 20 min, po tym czasie posyp startym cheddarem i zapiecz jeszcze 5 min w 180*C

Voilà! Serwuj z ulubionym sosem lub jogurtem! 🙂

(Odwiedzony 659 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Awokado zapieczone z jajkiem i kaszą jaglaną
następny
Kasza gryczana w sosie serowym z groszkiem i pieczarkami

Dodaj Komentarz