Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Uruchom piekarnik, ustaw temperaturę 200*C.
KROK 2. Do nagrzanego piekarnika wstaw posypanego solą, pieprzem i przyprawą curry przekrojonego wzdłuż bakłażana oraz paprykę. Piecz do momentu, aż skórka na papryce zacznie ciemnieć – ułatwi to późniejsze obranie jej.
KROK 3. Po upieczeniu warzyw obierz bakłażana ze skórki (dokładnie upieczonego bakłażana łatwo obrać łyżką), paprykę zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwiń z folii i obierz. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić od warzywa.
KROK 4. W kielichu blendera umieść kaszę, obranego bakłażana, paprykę bez gniazda nasiennego oraz olej. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną, dodaj ząbek czosnku, sok z cytryny. Całą mieszankę zblenduj na gładką masę.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Można zawekować taką pastę?
Wydaje mi się, że tak. Zagotuj słoiczki z tą pastą trzykrotnie przez 3 kolejne doby. Powinno być ok 🙂
A kiedy olej ? Hmm bo nie widzę w instrukcji kiedy użyć?
Olej należy zblendować wraz z kaszą i warzywami. Już poprawiliśmy przepis 😉