Sposób przygotowania:
Kasza pęczak zaliczana jest do kasz gruboziarnistych. Z tego względu polecana jest osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Pęczak zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień. Glukoza pochodząca z trawienia tej kaszy, w przeciwieństwie do słodyczy (źródła cukrów prostych), uwalniana jest powoli, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu, a następnie radykalnego spadku stężenia cukru we krwi. Z tego względu pęczak rekomendujemy wszystkim tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, a także wyeliminować nałóg sięgania po słodycze między posiłkami.
KROK 1. Ugotuj pęczak „al dente” w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.
KROK 2. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Danie podziel na 4 porcje, posyp fetą, ciesz się smakiem 🙂
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.