Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Porcja rosołowa skrzydło, noga lub korpus kury, może tez być gęś lub indyk
200g Udziec z indyka mielony, może tez być filet
50g kasza jęczmienna perłowa suchej
80g Marchew
40g Seler
30g Por, obrany
40g Cebula
3 ząbki Czosnek duży
3 gałązki Lubczyk świeży ok 30g
3 gałązki Natka pietruszki ok 30g
1 łyżeczka Sól biała
szczypta, wg uznania Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżeczka Ziele angielskie
5 listków Liść laurowy

Wart. odżywcza / 100g

61
Energia
6,2g
Białko
3,2g
Węgl.
2,3g
Tłuszcze
0,5g
Błonnik
Rosół z kuleczkami z indyka i kaszy jęczmiennej

Rosół z kuleczkami z indyka i kaszy jęczmiennej

Oto smaczne i sycące danie nie tylko na niedzielne popołudnia :) Gdy Ci zimno i źle a gdzieś blisko czai się choroba - koniecznie ugotuj rosół! Bonusem są tu pełne białka i kaszy indycze kulki mocy. Z doświadczenia wiemy, że chętnie taki rosołek jedzą też najmłodsi. Sprawdźcie to :)

  • 120 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Nastaw wodę na wywar (2 l.) dodaj włoszczyznę, świeży lubczyk, nać pietruszki lub selera, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę i czosnek, porcję mięsną na rosół – my dodaliśmy skrzydło gęsi, ale zamiast niej może być jakaś część z kury.  Gdy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz płomień do minimum, gotuj co najmniej godzinę.

KROK 2. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową. Nie przelewaj jej zimną wodą, pozwól jej by stygła powoli i zrobiła się kleista. Zmiel udziec z indyka, dodaj do mięsa czosnek, posiekaną drobno marchewkę, ugotowaną kaszę, drobno posiekaną cebulę lub szczypiorek, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

KROK 3. Odlej trochę rosołu do oddzielnego rondelka, doprowadź go do wrzenia. Wrzucaj uformowane mięsne kulki do wrzącego rosołu, gotuj 5 min, odcedź. Rosół z gotowania pulpecików możesz z powrotem zlać przez drobne sito do głównego garnka.

Porcjuj kuleczki w ulubionych miskach, zalej gorącym rosołem, możesz też dodać makaron. Smacznego 🙂

(Odwiedzony 1 052 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Smoothie kokosowe z bananem, awokado, szpinakiem i kaszą jaglaną
następny
Sałatka grecka z kaszą jaglaną

Dodaj Komentarz