Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link
Sałatka z jarmużem, pęczakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, pęczakiem, ciecierzycą i serem pleśniowym

Jarmuż kryje w sobie sulforafan - przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Warto więc wpisać to warzywo do swojego stałego menu. Dziś przygotowaliśmy dla was sałatkę na jarmużu. Spójrzcie!

  • 30 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Podziel liście jarmużu na małe kawałki, oderwij zgrubiałe łodygi. Ugotuj pęczak.

KROK 2. Dokładnie umyj jabłko, przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki. Pokrój w kosteczkę ser. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, solą a następnie z oliwą, możesz dodać zioła prowansalskie.

KROK 3. W ulubionym półmisku ułóż jarmuż, ugotowany pęczak, ciecierzycę i ser. Całość polej dressingiem miodowo – balsamicznym.

 

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać orzechy włoskie lub laskowe. Wypróbuj, jeśli masz je w kuchennej szafce 😉 Możesz też udekorować sałatkę wstążkami marchewki.

(Odwiedzony 952 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Zupa grzybowa z pęczakiem i pesto rozmarynowo – pietruszkowym
następny
Leczo warzywne z soczewicą i kaszą gryczaną

Dodaj Komentarz