Sposób przygotowania:
KROK 1: Gotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut, a następnie przełóż do miski. Do wystudzonej kaszy dodaj jajko, mąkę, erytrol, kakao oraz sól i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 22cm.
KROK 2: Ricottę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką z serem mascarpone i ksylitolem. Dodaj jajka oraz budyń i wymieszaj całość. Masę wylej na spód i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut.
Porada Tomka:
Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Smacznego!