Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
3/4 szklanki Kasza jaglana
2 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł. 500 ml
4 łyżki Mąka kukurydziana 50 g
4 łyżki Ksylitol lub erytrol
2 łyżki Kakao naturalne
1 sztuka Jaja kurze surowe
2 szczypty Sól biała
NADZIENIE
250 g Serek ricotta
250 g Ser mascarpone
2 sztuki Jaja kurze surowe
100 g Ksylitol lub erytrol
1 opakowanie Budyń waniliowy, w proszku

Wart. odżywcza / 100g

367
Energia
12 g
Białko
45,5 g
Węgl.
20 g
Tłuszcze
1 g
Błonnik
Sernik Oreo

Sernik Oreo

Sernik a'la Oreo to doskonały przykład na słodkości, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia ;) Dzięki kaszy jaglanej i naturalnym zamiennikom cukru zrobisz przepyszny, ale jednocześnie zdrowszy odpowiednik popularnych ciasteczek. Smacznego!

  • 80 min
  • Porcje 8
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Gotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut, a następnie przełóż do miski. Do wystudzonej kaszy dodaj jajko, mąkę, erytrol, kakao oraz sól i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 22cm.

KROK 2: Ricottę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką z serem mascarpone i ksylitolemDodaj jajka oraz budyń i wymieszaj całośćMasę wylej na spód i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. 

Porada Tomka:

 Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.  

Smacznego!

(Odwiedzony 4 665 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Gulasz z kaszą gryczaną, indykiem i groszkiem
następny
Gryczanka na mleku z borówkami

Dodaj Komentarz