Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przełóż na talerz, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Śliwki umyj, wysusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła i wyłóż śliwkami.
KROK 3: Ugotowaną kaszę zmieszaj z mąką, masłem, płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami. Całość rozsyp na śliwkach, do powstania „kruszonki”.
KROK 4: Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.
Smacznego!
(Odwiedzony 13 838 razy, 1 wizyt dzisiaj)
18 Comments Ukryj Komentarze
A ile tych płatków owsianych?według uznania?
Dałyśmy, szczerze mówiąc trochę „na oko” do uzyskania pożądanej konsystencji. Mniej więcej na kruszonkę potrzeba około 1/2 szklanki płatków 🙂 Pozdrawiamy!
pycha i spruboje na pewno
dzięki, zapraszam do testów! 😉
przepraszam za bledy ,za szybko,zmeczenie….
nie ma problemu 😉
Robiłam pycha. Zamiast masła – olej kokosowy, cukru-cukier z wanilią, owoce posypalam cynamonem i kardamonem.
<3 <3 <3
czy tortownica będzie za duża,czy ok?
będzie ok!
A kruszonka ma być sypka, czy kleista? Wyszła mi ta druga. No nic, wsadzam do piekarnika – zobaczymy, co wyjdzie!
Kruszonka nam wyszła dosyć sypka. Być może dodałaś zbyt dużo masła. To nic, z całą pewnością wyszła pyszna! 🙂
Ta kruszonka jest FAN-TAS-TYCZ-NA!!! Robiłam już kablka, śliwki, mrożone wiśnie, mrożone maliny że śliwkami. Po prostu bomba!!!! ????
Pani Ewo! Jest nam niezmiernie miło, że trafiliśmy w Pani gusta 🙂 Kruszonka – mistrzostwo, używam ją na co dzień do granoli 🙂
Jedliśmy dzisiaj na śniadanie. Pyszne danie.
Super! Cieszę się, że wszystko się udało!
Mega dobre!
Super! Niezwykle nas to cieszy! 🙂