Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
2 szklanki Woda
0,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
2 sztuki Jabłko średnie
2 łyżeczki Miód pszczeli
szczypta Gałka muszkatołowa, mielona
1 łyżeczka Cynamon mielony
10 sztuk Orzechy włoskie
szczypta Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

89
Energia
2,1g
Białko
15g
Węgl.
2,9g
Tłuszcze
1,6g
Błonnik
Szarlotkowa kasza jęczmienna

Szarlotkowa kasza jęczmienna

Chcielibyście skosztować ciasta, ale nie chcecie pakować w siebie "pustych kalorii"? Mamy dla Was idealną propozycję, która pomoże Wam wybrnąć z opresji. Dzisiejsze danie jest pożywne, lekkie, a dodatkowo idealnie pachnie i smakuje szarlotką. Spróbuj koniecznie :)

  • 50 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj przez ok. 35 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta.

KROK 2: Do mieszaniny dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, miód, posiekane orzechy włoskie, mleko i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut do wchłonięcia całego płynu.

KROK 3: Jabłka pokrój w cienkie półksiężyce, dopraw cynamonem. Do garnka wlej wodę, tak, aby zakryła dno garnka. Wrzuć jabłka i praż pod przykrywką przez ok. 5 minut.

KROK 4: Gotowe danie rozlej do miseczek i udekoruj podgotowanym jabłkiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 220 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Zielona zapiekanka z gryką

Dodaj Komentarz