Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź i wystudź pod strumieniem zimnej wody. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź.
KROK 2. W maszynce do mielenia zmiel na drobnym oczku kaszę, ziemniaki, szpinak oraz bazylię.
KROK 3. Dodaj jajo i sól, wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.
KROK 4. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki a następnie formuj na posypanej mąką stolnicy lub stole cienki wałek. Małym nożem wykrawaj skośnie kopytka. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody, gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka doskonale pasują posypane fetą lub parmezanem lub z dodatkiem bazyliowego pesto 🙂
8 Comments Ukryj Komentarze
Zastanawiam się czy jajko jest konieczne, sama Mąka nie utrzyma wszystkiego?
Może nie utrzymać. Spróbuj a się przekonasz 😉
Tak też zrobię 😉
Pół szklanki kaszy suchej czy już ugotowanej?
Podana miara dotyczy kaszy jaglanej suchej 🙂
Czy to można na którymś etapie zamrozić?
Nie przekonasz się póki nie spróbujesz 🙂 a tak na serio nigdy nie mieliśmy potrzeby mrożenia tych kopytek – zawsze znikały z talerza w mgnieniu oka 😉
Czy można to na którymś etapie zamrozić?