Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Kofty:
400g Łopatka wołowa mielona
60g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha
2 łyżki Mięta świeża
2 łyżki Natka pietruszki, siekana
1/2 szt Cebula czerwona
1 szt Jaja kurze surowe
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
1 łyżeczka Oregano
1 szt Papryczka chili
Sos tzatziki:
340g Gęsty jogurt grecki
2 szt Ogórek szklarniowy
3 ząbki Czosnek duży
2 łyżki Mięta świeża posiekana
3 łyżki Koperek posiekany
1 łyżka Oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki Sól morska
1 łyżka Sok z cytryny

Wart. odżywcza / 100g

170
Energia
8,4g
Białko
7,2g
Węgl.
13,4g
Tłuszcze
0,8g
Błonnik
Wołowa kofta z kaszą jęczmienną i sosem tzatziki

Wołowa kofta z kaszą jęczmienną i sosem tzatziki

Apetyczne danie w sam raz dla fanów czerwonego mięsa. Soczysta wołowina może służyć jako imprezowa przekąska lub treściwy lunch w pracy. Podana z wyrazistym sosem tzatziki stanowi idealne danie przywodzące na myśl rodzinny obiad na wybrzeżu Adriatyku! Smacznego! :)

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg czasu ustalonego na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź wrzątek ale nie przelewaj kaszy, pozwól jej wystygnąć w temperaturze pokojowej, dzięki temu proces ten stworzy lepką konsystencję która dodatkowo połączy składniki masy. Mieloną wołowinę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajem, kminem rzymskim, oregano, pietruszką, miętą, posiekanym chili oraz ugotowaną wcześniej kaszą. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dosyp więcej tartej bułki. Nagrzej piekarnik do 180*C.

KROK 2. Formuj w dłoniach kofty o wrzecionowatym kształcie, nabijając każdą  z nich na patyczek do szaszłyków. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz danie ok 20 min do całkowitego zarumienienia mięsa.

KROK 3. W momencie, gdy kofty będą w piekarniku, przygotuj sos tzatziki. Wydrąż gniazda nasienne z ogórka a następnie zetrzyj go na dużym oczku do miski. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z nadmiaru wody. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. Do ogórka dodaj jogurt grecki, rozdrobniony czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku solą.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 074 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Sezamowa brukselka z orzechami włoskimi i komosą ryżową
następny
Białkowy koktajl z kakao i komosą

2 Comments Ukryj Komentarze

Dzień dobry. Przymierzam się do zrobienia dania, ale natknęłam się na rozbieżność w składnikach. Na liście produktów potrzebnych na kofty mamy (oprócz mięsa i kaszy): jajko, cebulę, miętę, pietruszkę i chilli. A już w sposobie przygotowania nagle się okazuje, że potrzebujemy jeszcze: czosnek, kmin rzymski oraz oregano. Ile dodać tych przypraw, żeby otrzymać porządany smak? I czy soli i pieprzu już nie trzeba dodawać?

Dodaj Komentarz