Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg czasu ustalonego na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedź wrzątek ale nie przelewaj kaszy, pozwól jej wystygnąć w temperaturze pokojowej, dzięki temu proces ten stworzy lepką konsystencję która dodatkowo połączy składniki masy. Mieloną wołowinę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajem, kminem rzymskim, oregano, pietruszką, miętą, posiekanym chili oraz ugotowaną wcześniej kaszą. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dosyp więcej tartej bułki. Nagrzej piekarnik do 180*C.
KROK 2. Formuj w dłoniach kofty o wrzecionowatym kształcie, nabijając każdą z nich na patyczek do szaszłyków. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz danie ok 20 min do całkowitego zarumienienia mięsa.
KROK 3. W momencie, gdy kofty będą w piekarniku, przygotuj sos tzatziki. Wydrąż gniazda nasienne z ogórka a następnie zetrzyj go na dużym oczku do miski. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z nadmiaru wody. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce. Do ogórka dodaj jogurt grecki, rozdrobniony czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Dzień dobry. Przymierzam się do zrobienia dania, ale natknęłam się na rozbieżność w składnikach. Na liście produktów potrzebnych na kofty mamy (oprócz mięsa i kaszy): jajko, cebulę, miętę, pietruszkę i chilli. A już w sposobie przygotowania nagle się okazuje, że potrzebujemy jeszcze: czosnek, kmin rzymski oraz oregano. Ile dodać tych przypraw, żeby otrzymać porządany smak? I czy soli i pieprzu już nie trzeba dodawać?
Joanno, przepis zaktualizowany. Po dodaniu powyższych przypraw, sól i pieprz nie są już potrzebne, ale możesz dodać je wedle uznania 🙂