Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj we wrzącej wodzie przez około 5 minut.
KROK 3: Przygotuj pozostałe składniki. Jarmuż umyj i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz.
KROK 4: Na rozgrzaną na patelni oliwę dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zeszklenia się składników.
KROK 5: Dodaj jarmuż i duś pod przykryciem przez około 3 minut do momentu aż stanie się miękki. Następnie wsyp komosę oraz przyprawy, dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
KROK 6: Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i zagotuj.
KROk 7: Tak przygotowany sos dodaj do wcześniej wymieszanych składników. Delikatnie mieszając, połącz ze sobą wszystkie produkty.
KROK 8: Na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego ułóż część pokrojonych batatów, dopraw je pieprzem. Następnie nałóż warstwę masy warzywnej i przykryj go kolejną porcją batatów doprawionych pieprzem. Dodaj kolejną porcję masy i przykryj ją batatami.
KROK 9: Przykryte naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie posyp wierzch lasagne tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Smacznego!