KROK 1: Grzyby dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski.
KROK 2: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
KROK 3: Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć grzyby i smaż kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.
KROK 4: Kaszę, ziemniaki, grzyby oraz bulion umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmij przykrywkę i piecz kolejne 10 minut.
Porada Tomka:
Grzyby świeże możesz zastąpić suszonymi (10-20 g). Należy je wtedy moczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody przez 15 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski. Wodę z namaczania grzybów dolej do bulionu.
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net
(Odwiedzony 1 970 razy, 1 wizyt dzisiaj)
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy suszone grzyby moge zastąpić świeżymi maślakami. Obrodzily mi w ogródku…😊 A jeśli tak, to co z proporcjami?
Jak najbardziej 🙂 Zaktualizowaliśmy już przepis o wersje z suszonymi, jak i świeżymi grzybami 🙂