Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

5 łyżek Kasza jęczmienna, pęczak 55 g
2 sztuki Ziemniaki
100 g Borowiki lub 10-20 g suszonych
1,5 szklanki Bulion warzywny
1 łyżka Olej rzepakowy
2 szczypty Majeranek
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

405
Energia
10 g
Białko
78 g
Węgl.
9 g
Tłuszcze
6 g
Błonnik
Zapiekanka jęczmienna z grzybami

Zapiekanka jęczmienna z grzybami

Świetna propozycja dla miłośników grzybów :) Zapiekanka z borowikami i kaszą jęczmienną to idealne danie na szybki, ale jednocześnie zdrowy i niezwykle aromatyczny obiad. Bon appétit!

  • 40 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Grzyby dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski.

KROK 2: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

KROK 3: Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć grzyby i smaż kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem.

KROK 4: Kaszę, ziemniaki, grzyby oraz bulion umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmij przykrywkę i piecz kolejne 10 minut.

Porada Tomka:

Grzyby świeże możesz zastąpić suszonymi (10-20 g). Należy je wtedy moczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody przez 15 minut, a następnie odsączyć i pokroić w paski. Wodę z namaczania grzybów dolej do bulionu.

Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net
(Odwiedzony 1 888 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kaszowe kulki Ferrero
następny
Gulasz z kaszą gryczaną, indykiem i groszkiem

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz